Virus från förr: del 1 – Disk-Validator-Virus (Amiga 500)

Annons

Disk-Validator- Virus | Amiga 500
Disk-Validator- Virus | Amiga 500

Hur många av oss som hade en Amiga 500 på den tiden det begav sig minns inte texten “Error validating disk. Key 888 checksum error”?

Disk-Validator-Virus var en speciell virus-typ på Amigan och för att förstå hur det fungerade måste man först förstå vad en Disk-Validator gör. En Disk-Validator är en 1848 byte stor fil som har utvecklats av  Commodore själva. Den finns i ett bibliotek kallat L på disken, eller är i själva verket förväntas det av AmigaOS att där finns ett bibliotek kallat L där och att det där i finns en fil med namnet Disk-Validator.

Stoppar man i en disk som har blivit invaliderad så kommer AmigaOS automatiskt leta efter en Disk-Validator på disken för att ladda och köra filen om den finns. Tanken är att programmet ska validera disken genom att rätta till det invalida rootblocket.

Disk-Validator- Virus | Amiga 500
Disk-Validator- Virus | Amiga 500

 

 

 

 

 

Disk-Validator- Virus | Amiga 500
Disk-Validator- Virus | Amiga 500

 

 

 

 

 

För att göra en lång historia kort:

  • Om en disk är i invaliderad status kommer AmigaOS att leta efter filen L:Disk-Validator
  • Om filen inte hittas kommer AmigaDOS att öppna en dialogruta och berätta att något är fel med disken.
  • Om filen hittas kommer den att laddas och köras. Sen kommer programmet automatiskt försöka åtgärda problemet på den aktuella disken.

Disk-Validator-Viruset utnyttjar AmigaOS automatiserade funktion att ladda och köra just den filen genom att medvetet invalidera disken och skriva över L:Disk-Validator med en virus fil istället.

Nästa gång du sätter i disken kommer AmigaOS att kolla om disken är OK och då den fortfarande inte är det kommer den att ladda och köra programmet L:Disk-Validator som den här gången är smittad av viruset.

Det här var endast ett problem under Kickstart 1.3 då senare Kickstarter hade integrerat Disk-Validator i ett ROM så det laddades inte från disken. Även om det fanns en Disk-Validator på disken så ignorerades det.

Disk-Validator-Viruset föregicks av Saddam-viruset.

Annons

About Retro Mike 88 Articles
Retro Mike. Computer Kid of the 70's. Commodore collector, retrocomputer entusiast and part-time blogger/tweeter of cool technology and nostalgia.

Be the first to comment

Leave a Reply