ABC-80 – En dator bara en Vogon kan älska

Annons

ABC80 | Advanced Basic Computer 1980
ABC80 | Advanced Basic Computer 1980

ABC-80 – Advanced Basic Computer for the 1980´s,

smaka på den förkortningen, den är väl så osvensk som den kan bli på en produkt som kom att bli Sveriges första helt svenskbyggda persondator. ABC-80 är resultatet av tre svenska företags samarbete för att ge det svenska folket en svensk hemdator.

ABC80 | Advanced Basic Computer for the 1980´s
ABC-80 | Advanced Basic Computer for the 1980´s

I augusti 1978 lämnade de första exemplaren av ABC-80 Luxor-fabriken i Motala. Företagen bakom ABC-80 är svenska Luxor, som på sin tid var ledande på TV-apparater, skulle leverera skärm, tangentbord, chassi samt erbjuda slutmontering i sina fabriker. Scandia Metric med tidigare erfarenhet från datorindustrin designade kretskorten och DIAB (Data Industrier AB) skulle leverera mjukvara.

ABC-80s framgång beror knappast på utbudet av spel eller nyttoprogram, cool design eller minimalistisk storlek, som dess samtida utländska konkurrenter i form av Sinclair ZX80 och Commodore VIC-20 erbjöd, utan snarare upphandlingen med svenska skolor om att förse det svenska folket med en dator i varje skola. Liknande och tidigare projekt i USA och Storbritannien rönte stor framgång för t.ex. Acorn Computers, ett märke som designmässigt skulle kunna vara en kusins bror till en ABC-dator, som fick uppdraget att bygga mikrodatorn BBC Micro för en programserie i datateknik med syfte att lära det engelska folket att använda en dator.

BBC Micro | Acorn Computers
BBC Micro | Acorn Computers

Acorn slog Sinclair på målsnöret som man säger om kontraktet men båda bolagen fick efter hemdator-peaken 1984 se sig själva som villiga byten för Alan Sugar´s Amstrad som 1985 köpte upp både Sinclair och Acorn för småpengar jämfört mot dess värde vid hemdator-peakens högsta punkt 1983. Det finns en BBC producerad dokumentär om just Sinclair vs Acorn med Martin Freeman (!) som var rätt intressant och antagligen mer sevärd pga Martin Freeman. Micro Men heter den och här är länken.

Men för att återgå till ämnet, ABC-80 – en dator bara en Vogon kan älska, så kanske man ska förklara lite närmre varför jag tycker så? Det är ju givetvis endast min egna åsikt att det är så och läsare av en tidigare generation som fick sin första dos dataintresse har säkert samma vurmande känslor för ABC-80, ABC-800, Compis, Victor och Esselte 100 som jag har för C64, NES och Amiga. Det är väl en generationsfråga antar jag och hoppas jag kommer undan utan att verka dryg.

Esselte 100 | Det fanns en Esselte 100 på Kungsbergsskolan i Linköping i början av 90-talet i ett hörn av en skolsal. jag minns att jag provade BASIC på den.
Det fanns en Esselte 100 på Kungsbergsskolan i Linköping i början av 90-talet i ett hörn av en skolsal. jag minns att jag provade BASIC på den.

ABC-80 ser ut som något Luxor-killarna kastat ihop en fredagseftermiddag innan 15-kaffet för att hinna med Lars-Olovs avslutningstårta och endast för att möta produktionskvoten så där lagom innan det var dags att gå hem för att avnjuta sjörapporten på P1 med en ljummen mellanöl och en gul Blend i mungipan.

Apropå Vogoner så är de en påhittat ras av utomjordingar i Douglas Adams Liftarens Guide till Galaxen. Vogoner är ett så über-byråkratiskt folkslag så de mycket väl kan ha stått som förebilder för vilken partikatalog i 50-talets Sovjet som helst. Vogoner är effektiva, gör sitt jobb utan att kompromissa resultatet med onödigheter som finkänsla och design och har inget till övers för att tänka utanför boxen. Det är väl lite så jag upplever känslan och designen med ABC-80.

Vogonsk poesi är enligt Douglas Adams universums tredje värsta sorts poesi, här kommer ett exempel saxat ur boken:

Oooo fläskige fontanell, din smet bestryker mig./

Med slibbfalusker ur en guttubral skrafån, / Vid mina förfäders polyper vill jag skåda,/ hur mjälla kakakläckans ögon smäktar i sin låda, / och eljest dränk min grämjelses garott med lim av torsk som aldrig förr!

ABC80 Klubben i Molkom ano 1982. Den lokala ABC-klubben på pappersindustrin är entusiastiska över det nya databasprogrammet de fått skickat till sig på kassett. Äntligen kan de katalogisera sin gemensamma samling souveniraskkoppar från resor utanför Skandinavien exklusive Öst-Tyskland.
ABC-80 Klubben i Molkom ano 1982. Den lokala ABC-klubben på pappersindustrin är entusiastiska över det nya databasprogrammet de fått skickat till sig på kassett. Äntligen kan de katalogisera sin gemensamma samling souveniraskkoppar från resor utanför Skandinavien exklusive Öst-Tyskland.

Och ABC-80 tilltalar mig lika mycket som Vogons poesi. Jag förminskar dock inte dess betydelse för den svenska hemdator revolutionen men jag tar mig ändå friheten att ge den betyget 2/5 i design och känsla. Du kunde närapå samtida ha tillgång till en Sinclair eller en VIC-20 så varför välja en ABC-80?

En ABC-80 med bandspelare och svart-vit skärm kostade när det begav sig 6900kr exklusive moms. Att jämföra med en Commodore VIC-64 som kostade 6995kr inklusive moms från den tid då Handic hade agenturen.

För att avsluta artikeln om ABC-80 och med stor risk aldrig återvända till ABC-datorer så kan jag tipsa om följande artiklar i ämnet: Datorn i pedagogikens tjänst är en 56-sidor lång PDF om datorer just hur mikrodatorer har använts i svenska skolan. Jag har inte orkat läsa hela ännu men den kan nog hamna på läslistan snart. Retro ABC-80, en artikel från IT-Kanalen samt artikeln Lars Karlsson: Legenden bakom ABC-80 från IDG.SE. Samt en länk till ett ABC-80 forum som verkar innehålla typ två länkar till ställen där det finns filer för nedladdning till ABC-80 samt ett Windowsverktyg för att få ut filerna på diskett. Sidan verkar inte vara för uppdaterad dock så räkna inte med någon större framgång.

Annons

About Retro Mike 88 Articles
Retro Mike. Computer Kid of the 70's. Commodore collector, retrocomputer entusiast and part-time blogger/tweeter of cool technology and nostalgia.

Be the first to comment

Leave a Reply