TBHS: Atari Landfill Cartridge Resurrection (När ET sänkte Ataris marknadsvärde)

Annons

Atari: Game Over | Atari Landfill Alamogordo, NM
Atari: Game Over | Atari Landfill Alamogordo, NM
Atari: Game Over | Atari Landfill Excavation
Atari: Game Over | Atari Landfill Excavation

TBHS: Atari Landfill Cartridge Resurrection

Läste för en tid sedan en artikel av Ben Heck på The Ben Heck Show där han, som det inbitna Atari-fan han är, skaffade ett exemplar av en av de spelkassetter som grävdes ned i Alamogordo, New Mexico 1983 när marknaden för Atari kraschade. Enligt gällande myt så hade Atari grävt ned miljontals nya spel efter kraschen 1983 på en avfallstipp i Alamogordo, NM och sedan gjutit över med cement och fyllt med jord.

Detta har sedan blivit någon form av legend i retrokretsar och självklart måste myten prövas. Regissören Zak Penn blev så inspirerad av detta så han gjorde en film där de letar efter platsen i fråga. Dokumentären blev tillgänglig den 20/11 2014 och kan ses gratis på Xbox eller med en Windows 8 dator. På YouTube finns en bra intervju med Zak Penn som sammanfattar dokumentären på ett bra sätt ifall man inte orkar eller vill se hela dokumentären.

dump_heroBen Heck fick tag på en kopia av Asteroids till Atari 2600 på en auktion och började sitt arbete med att återskapa spelet till fungerande skick igen. Spelkassetten såg inte mycket ut för världen när han öppnade den. Över 30 år under jord, i fukt, överkörd av tunga maskiner och sedan belagd med cement gör inga underverk på elektronik.

Hur det kommer sig att att alla spel hamnade där de gjorde är en helt annan historia som gör sig bäst på egen hand. Atari: Game Over finns även på Netflix och det är nästan på året (25/4 2014) som utgrävningen var.

 

Annons

About Retro Mike 88 Articles
Retro Mike. Computer Kid of the 70's. Commodore collector, retrocomputer entusiast and part-time blogger/tweeter of cool technology and nostalgia.

Be the first to comment

Leave a Reply